Nürnberg (Germania)

In anul 1936 au fost adoptate si recunoscute doua steme ale orasului; prima reprezinta un vultur cu cap de imparat si isi are originile in vechi sigilii datand din 1220, iar a doua reprezinta vulturul imperial si benzi rosu-alb originile nefiindu-i inca cunoscute. (Sursa: www.ngw.nl)
Istorie

Declarat oras in anul 1219 - independent pana in 1803 - Nürnbergul este unul din cele mai importante orase ale Bavariei de azi.

In 1050 Nürnberg a fost mentionat pentru prima data in documente oficiale. Favorizat de regele Heinrich al III-lea a primit drepturi comerciale si administrative independent de mai puternicul Bamberg.

Dupa 1070 mormantul facatorului de minuni Sebaldus atrage foarte multi vizitatori in oras.

In 1105 in lupta pentru tron dintre Heinrich al IV-lea si fiul sau, Nürnbergul a fost cucerit si distrus.

In 1427 Hohenzollernii si-au mutat rezidenta din Nürnberg in "Mark Brandenburg" si au vandut cladirile regale conducerii orasului.

Intre 1495 si 1525 a urmat o perioada de prosperitate si putere politica, orasul devenind unul dintre primele din Europa.

In 1622 vechea Academie Altdorf a devenit univesitate.

In 1632 una din cele mai sangeroase batalii a Razboiului de Treizeci de Ani a avut loc aici intre Wallenstein si Gustav Adolf.

Cu timpul, taxele mari si barierele comerciale impuse de vecini au paralizat orasul si l-au impins spre decadere. Prusia si Bavaria ocupa diferite zone rurale ale Nürnbergului lipsit acum de putere. Din 1796 trupe franceze ocupa orasul de cateva ori.

In 1806 Regatul Bavariei anexeaza Nürnbergul. Printre primele actiuni ale noilor conducatori au fost vanzarea bisericilor si inchiderea universitatii.

Dupa 1933, in timpul regimului nazist orasul a avut o mare importanta propagandistica, dorindu-se un omagiu vechilor timpuri imperiala intr-o forma moderna.

In Cel de-al Doilea Razboi Mondial 90% din cladirile istorice si 40% din intreg orasul au fost distruse in raiduri aeriene ale Aliatilor.

Desi unul din cele mai distruse orase ale Germaniei dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial locuitorii acestuia l-au reconstruit aproape in intregime pana in jur de 1950.

(sursa: www.lodging-germany.com/info/Nuremberg/history.htm)